Vernieuwd: behandeling van chronische pijnklachten

migraine-thumb

Het Netwerk Chronische Pijn introduceert een vernieuwende behandelwijze, speciaal ontwikkeld voor mensen met chronische pijn. De behandeling richt zich niet op het wegnemen van de pijn, maar laat u zien hoe u zelf op een andere manier met uw pijnklachten kunt omgaan, waardoor u weer grip krijgt op uw (eigen) leven.
Wat is (chronische) pijn precies
Pijn is een waarschuwing van het lichaam dat er iets niet in orde is en dat daar iets aan gedaan moet worden. Bij acute pijn is er vaak een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak deze pijn zal verdwijnen. Acute pijn is dus nuttig.
Pijn kan echter ook chronisch worden. We spreken van chronische pijn, als pijnklachten langer dan 3 maanden blijven bestaan, terwijl de oorspronkelijke oorzaak van de pijn verdwenen is. De pijn heeft dan geen waarschuwingsfunctie meer en er is geen duidelijke één op één relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel.
Chronische pijn is een veel voorkomend probleem. Ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking ervaart chronische pijn. Er kan bij chronische pijn worden gedacht aan chronische rugpijn, chronische hoofdpijn, het chronisch vermoeidheidssyndroom en reflexdystrofie. Maar ook kan er worden gedacht aan fibromyalgie, aanhoudende klachten na een ongeluk en aan bijvoorbeeld artrose (slijtage).
Vaak wordt er bij chronische pijnklachten geen duidelijke oorzaak gevonden voor de mate van pijn door middel van bijvoorbeeld foto’s en scans en kunnen de artsen niet veel voor u betekenen. Wat wij als therapeut veel terughoren in de praktijk is dat mensen zich hierdoor in de steek gelaten voelen en het idee hebben tussen wal en schip te vallen. Dit terwijl de pijn wel degelijk van invloed is op u en op uw dagelijks functioneren. In veel gevallen brengt de pijn ook grote onzekerheid met zich mee. U vraagt zich misschien af: hoe moet ik er mee omgaan? Waar doe ik goed aan nu de pijn mijn leven lijkt over te nemen?
Herkent u zichzelf hierin? Dan kan deze behandeling voor u geschikt zijn!
Doel van de behandeling
De behandeling is niet alleen gericht op pijnvermindering, maar ook op het aanleren van vaardigheden om met de pijn om te gaan. In de behandeling wordt via concrete doelen gewerkt aan het verbeteren van de vaardigheden die voor u belangrijk zijn. Dat betekent voor de één bijvoorbeeld beter kunnen fietsen en voor de ander beter met spanningen omgaan. Belangrijk is dat u beter leert kijken naar uw eigen functioneren en bewust wordt van wat u kunt veranderen. Zo leert u gebruik te maken van uw eigen mogelijkheden en rekening te houden met beperkingen.

Tijdens de behandeling wordt een actieve deelname verwacht van u als cliënt. Na drie maanden worden de resultaten met u besproken, vindt overleg plaats met uw verwijzer en wanneer dit nodig blijkt wordt de behandeling aangepast.
Hoe ziet de behandeling eruit
Er wordt gestart met een intake en onderzoek. Hierin wordt duidelijk wat uw klachten zijn, hoe u deze ervaart en op welke manier u in het dagelijks leven met de klachten omgaat. Na afloop worden er samen met u haalbare doelen opgesteld. Belangrijk is waar ú aan wilt werken.
De behandeling is altijd individueel en afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Centraal in de behandeling staat: wat is chronische pijn en hoe kunt u op een andere manier met uw pijnklachten omgaan. Hierbij leert u gebruik te maken van uw eigen mogelijkheden ondanks de beperking door uw pijn. De oefentherapeut zal u coachen en samen gaat u met uw eigen doelen aan de slag.
Daarnaast wordt er gewerkt aan het herstellen van de algehele balans. Door pijnklachten kunt u lichamelijk anders reageren. Zo ontzien sommige mensen zichzelf en andere mensen negeren juist belangrijke signalen van het lichaam. Als gevolg hiervan kan onzekerheid, stress en/of spierspanningsklachten ontstaan en/of verder en zo de balans verder verstoren. Hierdoor kunnen de pijnklachten juist ongewild toenemen.
Vergoeding
Voor deze behandeling is er te allen tijde een verwijsbrief van uw huisarts en/of specialist noodzakelijk.
De behandeling vanuit het Netwerk Chronische Pijn wordt vergoed vanuit het aanvullende pakket van de zorgverzekering (Oefenterapie Mensendieck/Cesar).