Zwangerschapsbegeleiding

zwanger-1

De zwangerschap en de periode na de bevalling is voor een groot deel van de vrouwen een periode vol roze wolken. Maar helaas is dat niet voor iedereen zo. Bij een deel van de vrouwen gaat deze periode(s) gepaard met (veel) pijn, beperkingen en frustraties.

De klachten die tijdens, rondom of na de zwangerschap ontstaan worden veroorzaakt doordat er veel in het lichaam veranderd tijdens zowel de zwangerschap, de bevalling als de periode na de bevalling. Dit is niet alleen fysiek, maar ook qua hormoonhuishouding. Door al deze veranderingen kan er pijn ontstaan rondom het bekken zoals in de lage rug, het stuitje, de liezen, het schaambeen en/of aan de zijkant van de bovenbenen. Maar ook de bovenrug en de nek– en schouderregio is een veelgehoorde pijnlocatie. Klik hier voor een compleet overzicht van mogelijke (lichamelijke) klachten tijdens en/of na de zwangerschap.

De pijn kan zelfs zodanig erg zijn of worden, dat deze de activiteiten van het dagelijkse leven gaat belemmeren zoals bijvoorbeeld omdraaien in bed, lange tijd staan, zitten, bukken, lopen, traplopen, uit de auto stappen, opstaan uit een stoel,  fietsen en/of de verzorging van de kinderen.

Gelukkig is er iets aan te doen. Door middel van oefentherapie kunt u (weer) leren hoe u de spieren rondom het bekken beter kunt gebruiken, zodat u weer grip krijgt op uw klachten. Hierdoor kunt u een toename van de klachten voorkomen en kunt u (in de meeste gevallen) de klachten zodanig verminderen zodat u uw dagelijkse leven weer kunt uitvoeren.

Sinds februari 2012 is het ook mogelijk te worden begeleid volgens de methode van Cecile Röst.

Cecile Röst is orthopedisch manueel therapeut in Leiden en heeft ondertussen duizenden vrouwen met zwangerschapsgerelateerde bekkenklachten onderzocht en succesvol behandeld.

Conclusies follow-upstudies

Uit follow-upstudies is gebleken dat 98 % van de vrouwen met (pijn)klachten in de lage rug en/of het bekken, pre- en postnataal, baat hebben bij deze methode.

Zo blijkt dat het percentage kunstverlossingen bij vrouwen die in de zwangerschap behandeld waren zelfs lager dan gemiddeld in Nederland.

Wanneer is het voor u als zwangere vrouw raadzaam u aan te melden voor een oefentherapeutisch consult
  • Als u pijn heeftin of rondom het bekken, dat zou kunnen zijn bij de symfyse, onderrug, stuit of SI-gewrichten
  • Als u angstig bent voor bewegen of voor het ontwikkelen van klachten (op basis van eerdere ervaringen of eerder letsel)
  • Als u houdings- of bewegingsproblemen heeft (gehad) met een of meerdere van de volgende activiteiten: lopen, omdraaien in bed, langere tijd staan, zitten of liggen, bukken of naar voren bewegen, traplopen, vrijen, met het verzorgen van de kinderen, in of uit de auto stappen, fietsen en bijvoorbeeld autorijden.
Duur behandeling

Een paar zittingen is meestal genoeg om de pijn (sterk) te reduceren en om uw de dagelijkse activiteiten weer op een acceptabele manier te kunnen uitvoeren.

Behandeling

Het is in de behandeling van groot belang een vicieuze cirkel van pijn, (bewegings-)angst en een veranderend bewegingspatroon te doorbreken en liefst te voorkomen. Daarnaast is het tevens belangrijk om andere oorzaken van (bekken)pijn uit te sluiten.

De behandeldoelen van deze methode zijn:

  • De bekkenklachten tot een minimum reduceren
  • U zo mobiel en actief mogelijk te houden tot de bevalling
  • Een snel herstel postpartum (na de bevalling) bevorderen