Te zware rugtas heeft nek- en rugklachten als gevolg

Kinderen lopen tegenwoordig met zulke zware rugzakken rond, dat de kans groot is dat zij hier op latere leeftijd lichamelijke klachten aan overhouden. Dat beweren wetenschappers van de universiteit van Granada (Spanje).

Maar liefst 43% van de kinderen die een rugzak dragen, zou geregeld last hebben van hun rug.

Laboratorium
Voor het onderzoek moesten 78 kinderen tussen de zes en twaalf jaar oud gedurende enkele weken een rugzak meenemen met daarin alles wat ze gemiddeld op een dag met zich meedragen. Denk hierbij aan boeken, pennen en papieren. In een laboratorium werd vervolgens gekeken naar het gewicht, vetpercentage en spiermassa van de kinderen.

Wat bleek? Vooral de meisjes droegen meer dan 20% van hun eigen lichaamsgewicht met zich mee. Dit terwijl bij kinderen wordt geadviseerd om niet meer dan 15% van het eigen lichaamsgewicht met je mee te zeulen. Voor het onderzoek werden ook kinderen onderzocht die met een trolley naar school gingen. Zij hadden 12% minder last van rugpijn dan de kinderen die met een rugzak zeulden.

Gevolgen
Het gevolg hiervan is dat een kind naar voren moet leunen om niet naar achter te worden getrokken. Hierdoor wordt de nek als het ware naar voren gestoken en wordt de rug naar voren gebracht waardoor extra veel druk te liggen op de heupen en onderrug van het kind. Het is niet zo dat een trolley nu veel beter is dan een rugzak. Dit omdat bij een rugzak juist sprake is van een gelijke verdeling en bij een trolley de rug wordt gedraaid omdat de trolley aan een arm wordt meegenomen.

 

Gevolgen voorkomen

Door kinderen een betere houding aan te leren zowel met en zonder het tillen van de rugtas en ze een gunstigere indeling van hun tas (zodat de tas minder zwaar wordt) aan te leren, leren de kinderen hoe ze klachten kunnen voorkomen.

Bron: o.a. ouders van nu

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *