Artrose

Artrose is een aandoening van de gewrichten. Een gewricht wordt meestal gevormd door twee botten. Om de uiteinden van die botten ligt een gladde bekleding: het gewrichtskraakbeen. Dit zorgt ervoor, dat de botuiteinden soepel ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.

Artrose is een aandoening, waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat en op den duur zelfs geheel kan verdwijnen. De botuiteinden zelf gaan elkaar dan raken. Mede hierdoor ontstaan er ook problemen met het onderliggende bot. Als reactie op de verminderde kraakbeenbescherming gaat het bot zijn dragende oppervlak vergroten om de druk op het gewricht te verminderen.

Artrose kan in alle gewrichten optreden, maar komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën, heupen en wervelkolom. In totaal zijn er meer dan 1,2 miljoen mensen die in meer of mindere mate last hebben van artrose. Artrose kan op verschillende manieren ontstaan. Bij overbelasting of herhaalde blessures kan het slijtageproces sneller gaan dan normaal. Een andere oorzaak kan gelegen zijn in een afwijking in de stand van bijvoorbeeld het heupgewricht; hierdoor zal de heup sneller slijten.

Oefentherapie bij artrose van de heup en knie is bewezen effectief. Met ingang van 2018 worden er 12 behandelingen oefentherapie bij artrose van de heup en de knie vergoed worden uit de basisverzekering (voor zover we nu weten zonder aantasting van uw eigen risico).

De behandeling

Behandeling van artroseklachten gaat volgens een wetenschappelijk onderbouwd protocol van het Artrose Netwerk. Centraal in de behandeling staan de zaken die u het meest hinderen of beperken in uw dagelijks functioneren. Door middel van (achtergrond)informatie over slijtage, oefeningen en aanpassingen in uw dagelijks leven gaat u deze behandeldoelen stapsgewijs realiseren. Hierbij zal het belastingsniveau stapsgewijs worden opgevoerd van licht naar zwaar.

Bij het afsluiten van de behandeling krijgt u een op maat gemaakt bewegings- en/of sportadvies.De gekregen oefeningen en informatie kunt u in uw eigen inlogomgeving altijd terugzien. Indien u niet in het bezit vent van een computer of internet ontvangt u de informatie op papier.

Voor meer informatie over behandeling volgens het protocol van het Artrose Netwerk kunt u contact opnemen met Miranda Lindenhoff (070-3020230) of kijken op www.artrose-netwerk.nl.