Zwangeren

De zwangerschap en de periode na de bevalling is voor een groot deel van de vrouwen een periode vol roze wolken. Maar helaas is dat niet voor iedereen zo. Bij een deel van de vrouwen gaat deze periode(s) gepaard met (veel) pijn, beperkingen en frustraties.

Ontstaan bekkenklachten

De klachten die tijdens, rondom of na de zwangerschap ontstaan worden veroorzaakt doordat er veel in het lichaam veranderd tijdens zowel de zwangerschap, de bevalling als de periode na de bevalling. Dit is niet alleen fysiek, maar ook qua hormoonhuishouding. Door al deze veranderingen kan er pijn ontstaan rondom het bekken zoals in de lage rug, het stuitje, de liezen, het schaambeen en/of aan de zijkant van de bovenbenen. Maar ook de bovenrug en de nek– en schouderregio is een veelgehoorde pijnlocatie. Daarnaast kunnen er incontinentie klachten voorkomen.

De pijn kan zelfs zodanig erg zijn of worden, dat deze de activiteiten van het dagelijkse leven gaat belemmeren zoals bijvoorbeeld omdraaien in bed, lange tijd staan, zitten, bukken, lopen, traplopen, uit de auto stappen, opstaan uit een stoel,  fietsen en/of de verzorging van de kinderen.

Wat kan er aan worden gedaan?

Gelukkig is er iets aan te doen. Door middel van oefentherapie kunt u (weer) leren hoe u de spieren rondom het bekken beter kunt gebruiken, zodat u weer grip krijgt op uw klachten. Hierdoor kunt u een toename van de klachten voorkomen en kunt u (in de meeste gevallen) de klachten zodanig verminderen zodat u uw dagelijkse leven weer kunt uitvoeren.

 

Wanneer is het voor u als zwangere vrouw raadzaam u aan te melden voor een oefentherapeutisch consult
  • Als u pijn heeft in of rondom het bekken, dat zou kunnen zijn bij de symfyse, onderrug, stuit of SI-gewrichten
  • Als u angstig bent voor bewegen of voor het ontwikkelen van klachten (op basis van eerdere ervaringen of eerder letsel)
  • Als u houdings- of bewegingsproblemen heeft (gehad) met een of meerdere van de volgende activiteiten: lopen, omdraaien in bed, langere tijd staan, zitten of liggen, bukken of naar voren bewegen, traplopen, vrijen, met het verzorgen van de kinderen, in of uit de auto stappen, fietsen en bijvoorbeeld autorijden.
  • Als u urine of ontlasting verliest bij drukverhogende momenten (zoals hoesten, niezen en lachen).
  • Als u een zwaar gevoel in uw bekkenbodem heeft of het idee heeft dat uw bekkenbodem het gewicht van uw kindje niet weet te houden.
Duur behandeling

Een paar zittingen is meestal genoeg om de pijn (sterk) te reduceren en om uw de dagelijkse activiteiten weer op een acceptabele manier te kunnen uitvoeren.

Behandeling

Het is in de behandeling van groot belang een vicieuze cirkel van pijn, (bewegings-)angst en een veranderend bewegingspatroon te doorbreken en liefst te voorkomen. Daarnaast is het tevens belangrijk om andere oorzaken van (bekken)pijn uit te sluiten. De behandeling zich onder andere op het tot een minimum reduceren van de bekkenklachten, u zo mobiel en actief mogelijk te houden tot de bevalling en een snel herstel postpartum (na de bevalling) bevorderen.